Judosta toivoa Nepaliin
Mount Everestin Judo & Martial Arts Research Center opettaa judoa orpolapsille Nepalissa. Lapset harjoittelevat kolmasti viikossa erittäin ankeissa oloissa, mutta tuskin missään judo luo toivoa ja hyvää mieltä niin paljon kuin Katmandun lastenkodeissa.
Rajesh Karmacharyalla on monta virkaa Nepalin judossa. Hän on paitsi Mount Everest Judo & Martial Arts Reasearch Centerin pääsihteeri myös kansallisen judoliiton sihteeri, maajoukkueen valmentaja, kansainvälinen judotuomari, kolmannen asteen musta vyö ja perustaja.
Rajeshin seuraa ei voi pitää perinteisenä judoseurana. Kyse on esimerkillisestä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisystä. Rajesh opettaa judoa yhdessä Mohan Bamin ja seuran presidentin Manoj KC:n kanssa yhteensä yhdeksässä lastenkodissa Nepalin pääkaupungissa Katmandussa. Harjoituksia järjestetään aamuihin – jopa puoli kuusi aamulla – ja iltapäivisin.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa sota ja sairaudet ovat jättäneet tuhansia lapsia orvoiksi. Katmandun lastenkoteja ei voi ulkoapäin erottaa tavallisista asuintaloista. Ne ovat tillistä rakennettuja ja muurien ympäröimiä neljäkerroksisia rakennuksia. Siistit huoneet ovat täynnä kerrossänkyjä. Yhdessä talossa voi asua jopa neljäkymmentä lasta.
Lastenkodeissa on tarjolla ruokaa ja huolenpitoa jopa siinä määrin, että jotkut vanhemmat ovat yrittäneet vapaaehtoisesti luovuttaa lapsiaan lastenkoteihin. Katmandun lastenkotien pienten judokoiden olosuhteet ja tulevaisuuden näkymät poikkeavat kuitenkin rajusti suomalaisten judokoiden tilanteesta.
Judopuvuista on pulaa, koska niitä ei valmisteta Nepalissa. Joskus nuoret judokat joutuvat harjoittelemaan t-paidoissa ja polvista leikatuissa farkuissa.
Harjoitukset järjestetään lastenkotien yhteydessä. Joissain lastenkodeissa on pieni liikuntasali, johon on kyhätty vanerilevyistä ja patjoista itse tehty tatami.
Toisissa lastenkodeissa harjoitukset järjestetään ulkona kivetyllä pihalla. Toisiaan lapset pääsevät Katmandun keskustassa sijaitsevalle salille harjoittelemaan heittoja. Judomattojen puutteen vuoksi orpokotien judokat eivät ole voineet suorittaa korkeampia vyöarvoja.
Vaatimattomista harjoitteluolosuhteista huolimatta lapset ovat innokkaita ja tunnollisia harjoittelijoita. Tuskin missään voi nähdä yhtä selvästi judon kasvattavan lasten itseluottamusta ja elämäniloa. Myös orpokotien johtajat ovat tyytyväisiä. Judoharjoittelun aloittamisen jälkeen järjestyksen pitäminen on ollut helpompaa.
Judo tuli Nepaliin vuonna 1970, mutta harrastus ei ole ollut jatkuvaa eikä edistyvää. Rajesh toivoo, että orpolaisista kasvaisi judokoita, jotka veisivät Nepalin judoa eteenpäin myös tulevaisuudessa. Mount Everestin judokat ovatkin saavuttaneet jo menestystä sekä paikallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa.
Helsingin JudoSport lahjoitti Mount Everestin Judolle käytettyjä ja uusia judopukuja helmikuussa, jolloin Heikki Hiilamo vieraili Katmandussa ja veti harjoituksia kahdessa orpokodissa.